De Nederlandse woningmarkt

De Nederlandse woning markt zit volledig op slot. Er zijn meer mensen dan een huis willen kopen of huren dan huizen. Dit zorgt voor krapte op de woning markt wat wil zeggen dat huizen zeldzaam zijn. En wat zeldzaam is kost geld. Zo simpel is marktwerking. Hoe minder er van iets is, hoe meer mensen er voor willen betalen en hoe meer mensen er voor kunnen vragen. Veel Nederlanders hadden gehoopt dat de Corona crisis een positief effect zou hebben op de woningprijzen. Doordat mensen hun baan kwijt raken was de gedachte dat de vraag naar huizen zou afnemen. Niks blijkt minder waar, een huis kopen was nog nooit zo moeilijk.

Een huis kopen was nog nooit zo moeilijk

Vooral starters op de woning markt, dit zijn mensen die nog geen huis bezitten omdat zij hiervoor bijvoorbeeld huurden of omdat ze nog bij hun ouders woonde, hebben het erg lastig. Zij hebben namelijk geen opbrengsten van het huis dat zij hiervoor konden verkopen. Ook zien we dat alleenstaande mensen het erg lastig hebben met het kopen van een huis. Zij moeten dit namelijk doen met één hypotheek en concurreren met tweeverdieners. Spaargeld is ook erg belangrijk. Dit spaargeld ben je al bijna kwijt wanneer je het huis hebt gekocht vanwege het overbieden dat je met je spaargeld moet betalen. Eenmaal gekocht wil je dan ook je huis met dit spaargeld nog bewoonbaar maken met misschien wel een nieuwe keuken en badkamer?

Huis gekocht op de groei

En wanneer je huis dan eindelijk bewoonbaar is houdt het daar vaak niet op. De meeste stelletjes die een huis kopen, doen dit vanwege verwachte of geplande gezinsuitbreiding. Dus voordat je het weet sta je weer in de woonboulevard maar dit keer voor de kinderkamer. De eerste keer dat ik op zoek ging naar kinderkamer spullen wist ik niet wat ik mee maakte. Voor kinderkamers is alles er in alle soorten, maten en vooral kleuren. Kinderkamer verlichting, kinderkamer tapijt, kinderkamer bedden tot zelfs kinderkamer matrassen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *