De beste hypotheek vinden in 4 eenvoudige stappen

  • door

Wil je graag een eigen huis kopen? Dan is het belangrijk om goed over de kosten na te denken. De voordeligste manier is om eigen geld te gebruiken. Dit kan in de vorm van spaargeld of een schenking van je ouders. Echter is dit in werkelijkheid bijna nooit genoeg om de volledige woning te financieren. De meesten moeten dus een hypotheek afsluiten om een huis te kopen. Het gaat over een flink geldbedrag en hierdoor moet je goed op zoek gaan naar de beste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie. Om je hiermee te helpen hebben wij een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1 – Bereken je maximale hypotheek

Heb je een koophuis op het oog? Dan is het belangrijk dat je gaat controleren of deze woning financieel haalbaar is voor jou. Dit kan je eenvoudig doen door te kijken hoeveel geld je maximaal kan lenen. De hoogte van het maximale leenbedrag wordt gebaseerd op je inkomsten en vaste lasten. Op rente.nl kan je eenvoudig kijken wat voor jouw persoonlijke situatie je maximale hypotheek is. Wanneer je dit bedrag optelt bij het eigen vermogen wat je wil betalen aan een woning, dan weet je of het huis financieel haalbaar is.

Stap 2 – Bereken je maandelijkse lasten

Nadat je weet hoeveel je maximale hypotheek is, ga je kijken wat de maandelijkse lasten zijn die hierbij horen. De hoogte van de lasten hangt af van verschillende factoren, waaronder de looptijd, het type hypotheek, de rente en de duur van de rentevaste periode. Dit zijn dus aspecten waar je in deze stap goed over na moet denken. Zo kan je alvast inschatten wat het beste bij jouw situatie pakt. Heb je de maandelijkse lasten bij elkaar opgeteld? Dan kan je controleren of dit daadwerkelijk past bij jouw financiële situatie. Kan je nog normaal leven hierna of moet je heel jouw levensstijl aanpassen? Wanneer het laatste het geval is, dan kan het handig zijn om niet maximaal te lenen.

Stap 3 – Maak de juiste keuzes

De eerste twee stappen waren eigenlijk een vooronderzoek. Nu wordt het tijd om daadwerkelijk de keuzes te maken. De eerste keuze is natuurlijk de hoogte van je hypotheek. Hierbij moet je goed nadenken over hoeveel geld je daadwerkelijk nodig hebt. Het kan namelijk zo zijn dat je lang niet je maximale hypotheek hoeft aan te vragen. Dit kan je op het lange termijn veel geld besparen. Wanneer je zeker weet hoeveel geld je wilt lenen, is het tijd om te bepalen op welke manier je dit bedrag wilt terugbetalen. Hierbij kan je kiezen uit de volgende manieren:

  1. Een annuïteitenhypotheek. Hierbij betaal je in de eerste jaren veel rente en los je pas in de toekomst het grootste deel van de lening af. Hierdoor blijven je maandelijkse lasten wel hetzelfde.
  2. Een lineaire hypotheek. Hierbij los je elke maand hetzelfde deel van de lening af, maar wordt de rente steeds minder. Je maandelijkse lasten dalen dus in de loop van de tijd.

Tenslotte moet je nog de looptijd en de rentevaste periode bepalen. Hoe langer de looptijd is, hoe lager de maandelijkse lasten zullen zijn. Echter is de periode waarover je rente moet betalen wel langer, waardoor je uiteindelijk meer kwijt bent.

Stap 4 – Kies de beste hypotheek

Natuurlijk ga je op zoek naar de hypotheek met de laagste hypotheekrente voor jouw persoonlijke situatie. Er zijn zoveel verschillende hypotheekverstrekkers dat het belangrijk is dat je de verschillende aanbieders goed met elkaar vergelijkt. Dit kun je tegenwoordig eenvoudig online doen. Ook kan je ervoor kiezen om een hypotheekadviseur in te schakelen om je te helpen. Deze helpt je niet alleen met het vinden van de goedkoopste hypotheek, maar ondersteunt je ook met de eerdere stappen. Zo weet je zeker dat je altijd een goed advies op maat hebt en niet te veel betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *